O „Invazie” de trandafiri în campusul universitar USARB

Catedra de științe ale naturii și agroecologie (ȘNA) a demarat desfășurarea suitei de acțiuni în cadrul Lunarului ecologic – ediția 2019. Tradițional și în acest an, chiar în ajun de 1 aprilie, a fost organizată curățarea pomilor decorativi din fața corpului de studii 5, la etajul cinci al căruia e plasată catedra celor mai înfrățiți cu măria sa Natura. Pe lângă schimbarea în bine a copacilor frezați, în această campanie, se realizează și careva obiective didactice, unul din ele constituind preluarea de către studenți (viitorii ecologi și profesori de geografie și biologie), dar și de unii profesori mai tineri, a artei și simțului estetic de frezare și modelare a coronamentului speciilor lemnoase de arbori și arbuști decorativi de la profesorii mai înaintați în ani și experiență.

Peste câteva zile a urmat o nouă manifestație de înverzire, de această dată prin sădirea de trandafiri și a unor arbori noi. În cadrul ei, au participat cu mult entuziasm  cadrele didactice ale catedrei nominalizate și a un număr de 20 de studenți, de la specialitățile Geografie și biologie (GB21Z, GB41Z), Ecologie (EC11Z. EC31Z), și Tehnologia produselor alimentare (TP11Z) – specialitate de la Catedrei de științe fizice și inginerești. A fost realizată o admirabilă muncă de voluntariat la sădirea a cca 60 de trandafiri de 7 varietăți pentru înfrumusețarea aspectului campusului universității noastre.

Inițiativa de a procura trandafirii a fost a studenților Catedrei ȘNA, susținuți și ghidați de către 3 profesori ai catedrei ȘNA (Ala Cuțulab, Alina Tăbârță și Galina Curicheru) – jertfă și faptă plăcută și lui Dumnezeu în contextul Postului mare. Pe parcursul acestei activități de plantare a trandafirilor în zona havuzului și bustului lui Alecu Russo, în fața bibliotecii, dar și a corpurilor 5 și 6 de studii, persista o nobilă binecuvântată, harică, și veselă dispoziție ce se citea pe fețele participanților. Dornic era fiecare ca, cu mânuța sa proprie, să sădească ceva pentru dăinuirea Alma-mater în care își face studiile și împodobirea spațiilor campusului, pe care îl traversăm de atâtea ori zilnic, râvnind la muncă, savurare și împărtășire cu lumină și înțelepciune din potirul cărților.

La final, în preajma corpului de studii 5, au fost sădiți 3 puieți de stejari proveniți din ghindele sădite acum 3 ani de către conferențiarul catedrei ȘNA Vasile Buzdugan. Stejăreii urmează să devină peste ani o treime de adevărați arbori seculari, ce vor dăinui prin vremuri lângă corpul de studii menționat, oferind cu dărnicie umbră și aer îmbălsămat din frunzetul său consângenilor acestui meleag mioritic dornici de carte, lumină și propășire.

Distribuie acest articol